Laakarchief onmisbaar

Geplaatst door Francisca Ritsma-van Deursen op 03-04-2017

[algemeen] laatste nieuwsOp dinsdag 28 maart 2017 ontving het Ledensecretariaat een mailtje van ene Chris Morrell uit Engeland. De heer Morrell was op zoek naar de geschiedenis van zijn vader, Charles M. Morrell, die in de Eerste Wereldoorlog in Nederland was geweest en bij De Laak had geroeid omstreeks 1916 (dus 100 jaar geleden). Zijn vader was met zijn vliegtuig neergestort boven Nederland.
 

Michel Visser heeft het mailtje doorgestuurd naar Simone Andriesen, die het op haar beurt naar mij stuurde.

Omdat Nederland in de Eerste Wereldoorlog neutraal was werd de militair geïnterneerd in Fort Wierickerschans bij Gouda. Daar hij lid was van Thames Rowing Club kreeg hij toestemming om bij De Laak te gaan roeien. Later is hij ook in Den Haag komen wonen.
Dankzij ons digitale archief hebben we zijn vader opgespoord.
In het jaarboekje 1917 (Jaarverslag 1916) wordt hij genoemd als lid van de Jonge vier en de Beginnelingen vier. In het jaarverslag staat een foto van de ploeg voor het botenhuis in de Laakhaven. Charles Morrell zit op roeiplaats 2:
laatste nieuws
In foto-archief waren nog meer foto’s te vinden, zoals foto’s van de wedstrijden van Hollandia en de Koninklijke.
Charels Morrell had ook deelgenomen aan een prestatietocht door Nederland.
De opzet was dat je bij 15 verenigingen roeiend een wimpel moest ophalen. Dit had hij met zijn ploeg als snelste volbracht, namelijk binnen veertien dagen.
Deze prestatie wordt, compleet met foto, vermeld in de “Revue der Sporten”, Jaargang 47, 2 augustus, het toenmalige weekblad van de Nederlandse Sport Federatie. Ook dat hebben we in ons archief.
Vrijdag 31 maart 2017 is Chris Morrell op De Laak geweest. Ramses Hertman heeft hem rondgeleid en heeft hem de borden naast de bar laten zien waarop zijn vader’s naam staat vermeld bij de overwinningen( zes stuks in 1916).
Dankzij onze oude ledenlijsten heeft zoon Morrell vrijdag ook de adressen bezocht waar zijn vader gewoond heeft in Den Haag.
De heer Morrell was zeer onder de indruk dat er nog zoveel bewaard was gebleven en is onze vereniging zeer dankbaar voor alle informatie.
Hopelijk kunnen onze nazaten ons over 100 jaar ook terugvinden in de jaarverslagen en het archief.
Het is dan ook van belang alle informatie in de jaarverslagen te vermelden.

Francisca Ritsma

 

Reacties

Login om de reacties te bekijken en plaatsen.

Inloggen

Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Dit is een openbare computer.
[Wachtwoord vergeten ? | Geen account?]