Cursus Stromend Water

Geplaatst door Joop Bom op 04-05-2017

[algemeen] Gezien de regelmatige buitenlandse roeitochten die wij (Mies, Rinske, Frank, Tobias en Joop) maken leek het ons verstandig om een cursus stromend water bij Nautilus in Rotterdam te gaan volgen. Rotterdam leent zich bij uitstek om ervaring op te doen voor het sturen bij een stroming.
 

Vanaf de kade kun je al goed zien dat het waterpeil van de Nieuwe Maas op en neer beweegt, er is in Rotterdam gemiddeld anderhalve meter verschil tussen eb en vloed.
Met springtij kan het verschil zelfs twee meter zijn, bij dood tij altijd nog bijna een meter. Met het opkomend water stroomt vers, zout zeewater naar binnen vol met kleine zeediertjes en ook diverse soorten zeevis. Getijdenbeweging wordt veroorzaakt door de maan. Twee dagen na volle of nieuwe maan doet zich springtij voor, met extra hoog of extra laag water. In de benedenloop van de Rijn en Maas is behalve de invloed van het getij ook de rivierafvoer heel belangrijk. De hoeveelheid water hangt af van het seizoen en van de hoeveelheid lozing bij laagwater via de Haringvlietsluizen.
Zo mochten wij, en leden van andere verenigingen, onder leiding van ervaren instructeurs/stuurlieden ons zelf (verder) bekwamen in het sturen en aanleggen tijdens de getijdebewegingen. Ik kan u zeggen dat het zeer leerzaam is om een boot te sturen of proberen aan te leggen die gedeeltelijk speelbal blijkt te zijn van het getijdewater. Daar komt nog bij dat het schatten van de snelheid van de beroepsvaart in relatie tot je eigen vaart zijn eigen moeilijkheden kent. Het was leuk om te ervaren dat na enige oefeningen de boot ‘ging doen’ wat je in gedachte had. Het geheim blijkt te zijn nog eerder anticiperen dan je gewend bent en ook alternatieve oplossingen van te voren bedenken mocht er iets niet gaan zoals je had bedacht.
De cursus bestond uit drie dagen en na de cursus zijn de namen van de cursisten doorgegeven aan de KNRB. Dit met oog op tochten over stromend water die door KNRB worden georganiseerd en waar ervaring gewenst of vereist is.
Bij de cursus behoort een cursusboek, dat u kunt downloaden via de volgende link:

http://www.rvnautilus.nl/web/cursus-roeien-op-stromend-water

 

Reacties

Login om de reacties te bekijken en plaatsen.

Inloggen

Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Dit is een openbare computer.
[Wachtwoord vergeten ? | Geen account?]