Bardienst voor iedereen

Geplaatst door Jacqueline de Bakker op 01-09-2017

[algemeen] tekstBij verenigingen, dus ook de Laak, speelt de sociŽteit een belangrijke rol. Hier krijgt het sociale aspect van roeien vorm: het napraten, evalueren, stoom afblazen, nieuwe afspraken maken, oude en nieuwe roeivrienden ontmoeten. Om het gezellig te maken is barbezetting onontbeerlijk.

Tot onze spijt is er ondanks inspanningen om vrijwilligers te enthousiasmeren onvoldoende continuÔteit in de barbezetting op De Laak. Dit is jammer: het maakt het minder gezellig en geeft het idee dat we eigenlijk meer een sportschool zijn: je komt en gaat weer; daarnaast lopen we als vereniging gewoon inkomsten mis, inkomsten die we elders weer nuttig kunnen inzetten.
 

Vandaar dat het bestuur op ons verzoek akkoord is met een pilot om de vrijblijvendheid voor het draaien van bardienst los te laten. Dit betekent dat -net als bij veel andere verenigingen- alle leden bardienst gaan draaien. Het gaat om een proefperiode van 6 maanden, waarbij we natuurlijk tussentijds bekijken hoe het loopt.

Daarvoor zullen de volgende uitgangspunten worden gehanteerd:
-De bardiensten worden ingekort naar diensten van 2 uur
-Gewone leden draaien in elk geval tweemaal per jaar een bardienst van 2 uur. Vaker mag natuurlijk ook! Dit betekent dat jeugdleden (tot en met het jaar waarin je 18 wordt), ereleden, leden van verdienste, (actieve) sociŽteitsleden en leden boven de 70 jaar geen bardienst hoeven te draaien. Uiteraard mag je jezelf vrijwillig inroosteren.
-Mogelijk zijn er bijzondere (fysieke) omstandigheden waardoor je geen bardienst kunt draaien. Laat dit dan even weten aan de SoCo.
-De gedraaide uren kunnen uiteraard gedeclareerd worden voor terug storting van de vrijwilligersbijdrage (minimaal 8 uur of bv. 4 bardiensten)
-In het weekend zijn er drie diensten van 2 uur die overlappend zijn. Van 10.00 -12.00 uur, van 11.00 - 13.00 uur en van 12.00 - 14.00 uur.
-Op de dinsdag en donderdag in de zomer en tijdens de instructieperiode zijn er 2 diensten van 2 uur, van 19.00 tot 21.00 uur en van 20.00 tot 22.00 uur.

Hoe treedt dit alles in werking?

-Alle leden kunnen zich via het barrooster op de site tot 20 september zelf inroosteren, daarna roostert de SoCo voor de komende zes maanden de overige plaatsen in.
-Bij de bar wordt een ingevuld rooster opgehangen. Zo kan iedereen zien wie hij/zij achter de bar kan verwachten. Bardiensten zijn overlappend.

Het zal in het begin even wennen zijn. Zo kun je het treffen dat iemand bardienst draait die nog niet alle ins en outs daarvan kent. Dan is wel zo aardig om te beseffen dat we (vrijwel) allemaal dit vak moeten leren. Ook kun je meemaken net te worden ingeroosterd als je niet kunt. Dan word je verzocht om zelf vervanging te verzorgen. Vind je dat je al genoeg voor de Laak doet, wees dan creatief, je bent verantwoordelijk voor de bardienst maar je hoeft hem niet zelf te draaien. Met zoveel leden die bardienst gaan draaien zal het geen probleem zijn om dit op te lossen.

Tot ziens in de sociŽteit!
De SoCo

 

Reacties

Login om de reacties te bekijken en plaatsen.

Inloggen

Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Dit is een openbare computer.
[Wachtwoord vergeten ? | Geen account?]