Haagse Grachtentocht , richting Scheveningen

Geplaatst door Cassandra Vrolijk op 07-06-2018

[algemeen] tekstMet de ervaring van 7 maal deelname aan de Vogalonga( de bekende massale roeitocht door Venetie) bij onze gastheren /gidsen van de RV De Laak vertrok het midweek toerteam(10) van Isala, dinsdag 29 mei, rond 11.00 uur vanaf het vlot van de RV de Laak, voor een roeitocht met drie wherries door het Centrum van Den Haag, naar het Westbroekpark, bij Scheveningen.
 

We waren naar Den Haag gereisd voor een gezellige toertocht met de RV de Laak, vrienden van ons Isala(en oud de Laak lid) Michiel de Groot. Allereerst werden we vorstelijk ontvangen met een heerlijke Haagse taart, waarna wij onze Winterkoning vogeltekening van Ton de Haas aanboden, als blijvende “koninklijke ” getuige van deze bijzondere dag.

Al roeiend naar het Centrum bleek ons dat Den Haag het wonen langs de grachten op dit moment met grote renovatieprojecten, aan het promoten is, de waterkant als trekpleister. Onze gidsen wisten er veel over te vertellen, zo passeerden we het huis van oa Spinoza en Couperus, de Koninklijke Stallen en veel “Haagse Herenhuizen”, meer en mooier dan gedacht in het zonnetje.

Het was alweer lunchtijd toen we langs de de Koninklijke stallen en de vele kantoorgebouwen aldaar roeiden, met overal lunchende medewerkers op de aanwezige banken langs de gracht, genietend van deze zonnige dag, maar ook opkijkend naar onze voortvarende wherries met sportieve mensen aan boord , je zag ze denken, was ik nou ook maar gaan roeien… op deze rustige gracht door het drukke centrum van Den Haag. Ons advies aan de RV de Laak, organiseer eens per jaar een Vogalonga -achtige roeitocht met veel boten door de rustige grachten van Den Haag, als promotie voor de gezonde roeisport…

tekst Sinds een aantal jaren vaart er ook een door vrijwilligers gerunde rondvaartboot door de Haagse grachten en naar het Westbroekpark, de Ooievaart. Deze boot heeft er voor gezorgd dat de Koninginnegracht bevaarbaar werd gemaakt als waterweg naar Scheveningen, door het slopen van een duiker en ter plekke aanbrengen van een royale brug, waardoor ook voor de wherries de zeer aantrekkelijke Theesalon De Waterkant in het Westbroekpark bereikbaar werd, over water. Over land is deze theesalon alleen met een pontje te bereiken, dit allemaal in een parkachtig landschap met ook een prachtige rozentuin.

Toen we rond 14.00 uur arriveerden bij onze eindbestemming zagen we al vanaf het roeiwater een grote wit gedekte tafel met 12 eenvoudige tuinstoelen, onder twee grote parasols, met het bordje “gereserveerd” op tafel. Over Haagse gastvrijheid gesproken! Na een eenvoudige , doch voedzame lunch was er gelegenheid om in een oude en zeer vochtige bunker uit WO II een video presentatie van een Haagse kunstenaar te bezoeken met een “waterproject”.

De roeiweg terug was meer linea recta en korter, over de Koninginnegracht met zijn vele bekende kantoren, naar het Malieveld en naar het Centraal Station, met Ministeries in hoge gebouwen. Maar de bruggen werden alsmaar lager en vele commando’s: ”we naderen een lage brug, nog drie slagen, vallen nu, slippen beide boorden, bladen plat op het water ” waren nodig alvorens we weer uitkwamen op een bekend punt uit de heenweg, op de Trekvliet naar het vlot van RV de Laak, alwaar op dat moment het behoorlijk begon te regenen. Maar de aanwezige grote groep jeugdroeiers van de Laak, gingen gewoon door met hun oefeningen in de regen, zoals oa het bouwen van een menselijke piramide …en touwtje springen in de regen!

Na het opbergen van de boten en een kop thee leek het ons verstandig om nog even te wachten, tot het fileleed minder was geworden. Met enig geluk was de terugreis naar Zutphen, net tussen alle stormen en buien door, waarover we later zouden horen. Met een doos “Haagse Kakkers “ voor later bij de koffie kwamen we weer veilig bij Isala aan.

Roeiend naar Scheveningen, aanbevolen!


tekst
 

Reacties

Login om de reacties te bekijken en plaatsen.

Inloggen

Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Dit is een openbare computer.
[Wachtwoord vergeten ? | Geen account?]